Söndagen den 29 oktober 2006. Cellgifter och dagis.

En fantastiskt bra vecka har vi haft. Alfons har gått på dagis på förmiddagarna och efter lunch hemma, har jag och Alfons kört till Lund för cellgifter. Sedan har vi kört hem igen och varit hemma till kvällsmaten. Alfons och Alma-Lee leker, pratar och kramas, busar och skrattar och bråkar, men det ska de ju göra också  


I onsdags var det ingen vanlig dagis dag, det kom nämligen besök från sjukhuset i Lund. Det var Carina Mähl, kontakt sjuksköterska, som kom för att berätta för barnen om Alfons sjukdom. Alfons var jätte stolt och visade upp sin nål i porten och sitt sjörövare ärr (ärret går tvärs över magen och ser lite ut som ett sånt där ärr man nog kunde få när man bordade en spansk gallion och var oförsiktig). Sedan visade Carina hur man gjorde med nålar och sprutor på en docka som hon hade med sig, därefter fick alla barnen leka doktor på dockor och nallar (med sprutor, handskar och munskydd och allt annat). Det gick över förväntan, alla kompisar på dagis tyckte det var roligt och alla fick fråga om allt möjligt och fick svar. Barn är ju inte som vuxna, de frågar vad de undrar och skäms inte för att de vill veta. Vi är ju inne i en ny ”utan hår vända” och vuxna som bara inte KAN sluta att ball glo (även om Alfons tydligt t.ex. sätter upp handen för ögonen, för att visa att det inte är okej) tills ögonen är på väg ut ur ögonhålorna på dem. Då är det befriande att möta ett barns raka (och helt naturliga) fråga: - Kommer håret växa ut igen?


I torsdags, när vi skulle åka från dagis så sa Alfons till en fröken ”att nu ska jag åka till Lund och få cellgifter som pangar på alla tumörerna så att de försvinner”.


 

Pappa: - Vad ska jag skriva på din sida på datorn Alfons?

Alfons: - Skriv att jag har ett jätte stort sjörövareskepp med massor av små kanoner och sjörövare och en sjörövarflagga och några sjörövare har jag.  Jag har en räddningshelikopter och en polis lego båt som kan köra på riktigt vatten. I dag har jag lekt på dagis, det var jätte roligt, lekte med dinosaurierna lekte med riddarborgen, jag cyklade, då trillade Albin, vi lekte polis. Nu ska vi till Lund och leka med mitt sjörövareskepp, och jag ska få cellgifter.


Rent medicinsk så är Alfons värden på väg ner mot botten igen, lite snabbare än förra gången känns det som. Idag söndag kommer de att koppla bort cellgiftsbollen som Alfons har haft sedan i fredags. Han kommer antagligen behöva lite nytt blod också, då hans HB bara var på 82 i fredags (går det under 80 får han blod). Annars är de enda mediciner han går på nu: panodil var sjätte timme och fetanyl plåster (opium). Vi håller på att trappa ner på hans plåster, vi har bytt varannan dag innan och nu ska vi byta nästa plåster om fem dagar. Fetanylplåstret är ett litet genomskinligt plåster som man sätter på armen. Kroppen tar upp ämnena i plåstret i jämn takt, vilket ger en konstant smärtlindring och höjer smärttröskeln till en högre nivå. Eftersom Alfons inte har klagat på några smärtor alls de senaste veckorna hoppas vi att Alfons kan slippa dem helt och hållet snart. 

Så idag är alltså TVD-cellgiftskur nummer tre klar. Det blir minst en till, antagligen två, men efter nummer fyra utvärderas hur cellgifterna har tagit och det bestäms vilket som blir nästa steg i Alfons behandling. 


ChristianAngående hur många barn som ligger på avdelning 64 i Lund, så är det lite olika. Där finns 15 rum varav två är dubbelrum (med plats för två barn), alltså får det plats 17 barn i praktiken. Men eftersom barncancervård är väldigt mycket: cellgifter ett par dagar, återhämting 2-4 veckor, nya cellgifter, återhämtning osv, så blir det en väldig rotation på barnen hela tiden.

De barn som ligger på 64:an är barn som är under cellgiftsbehandling (vissa ovanliga sjukdomar som inte är cancer behandlas också med cellgifter, då ligger de barnen också på 64:an, likadant med vissa ovanliga blodsjukdomar), de barn som genomgår olika slags stamcellstransplantationer (det finns fyra isoleringsrum, med luftsluss som är avsedda för dessa barn), plus de barn som är inskrivna på avdelningen eller dagvården och som bor i "Lunda området" och som får över 38,5 i feber medan de är hemma (får Alfons 38,5 ska vi in till sjukhuset i Kristianstad). De barn som har hjärntumörer ligger bara på 64:an under cellgiftsbehandlingar, annars ligger de på avd 62.

Mellan tummen och pekfingret så är det mellan nio till tolv barn inne konstant och vissa veckor finns det inte rum till alla (och någon vecka är det kanske bara sex barn inne, men det hör till ovanligheterna). Alla transplantationsrummen är nästan alltid fulla.


Vera och Alma-Lee med moster Ditte 061020

Vera och Alma-Lee med moster Ditte 061020


Så fick Ditte äntligen träffa nästan 4 veckor gamla Vera. Det var en fantastisk helg och alla har mått jättebra! Det gick över all förväntan och den vackra höstnaturen var fantastisk! Allt beskrivet uten en gnutta överdrift! Vi har fått en extra semester och en extra helg alla tillsammans, och visst går det bra att samsas i en etta på 37 kvadrat! Finns det hjärterum så finns det stjärterum säger mamman hurtigt!

Igår, måndag, började Alfons på tredje TVD-kuren och han hade det riktigt roligt på sjukhuset; sprutade Dr. Jesper rakt i ansiktet med en vattenspruta och jagade ut syster Lotta med sin eldsprutande drake.
Kortisonet  utsatt sen i fredags och sinnet hos Alfons gladare.

Mer om allt senare! 

Catarina 

Skånesdjurpark, pannkaksfika.

Skånesdjurpark pannkaks fika

Inga bävrar syntes, men vad gör det när man har goda pannkakor!

Torsdagen den 19 oktober 2006. Låga Trombocyter och semester!

Idag var vi Lund för att träffa en barnpsykolog angående Alfons sömnproblem. Han vaknar flera gånger per natt och är ledsen och drömmer mardrömmar, vilket är helt normalt efter allt han varit med om, men hela familjen blir grinig och lider av allt natt-stök. Psykologen var väldigt bra och vi ska fortsätta ha kontakt med henne. Vi tog också stick i fingret, och Alfons trombocyter var bara på 57, så cellgifterna startar inte förrän tidigast nästa måndag (en vecka senare än planerat). Det gör ingen större skillnad att det är en vecka senare rent medicinskt, det handlar mest om att man vill vara säker på att Alfons benmärg repat sig tillräckligt mycket för att orka med nästa förgiftning av cellgifter.

Innan vi åkte till Lund körde vi till IKEA. Och Alfons vill inte ha med vagnen in, utan promenerade och sprang runt hela stället! Han åt två tallrikar älgmakaroner med köttfärssås och en glass.

Eftersom vi får helgen helt ledigt så sticker vi på semester till Motala och hälsar på Catarinas lillasyster Ditte som precis flyttat dit.

Christian

  

Söndagen den 15 oktober 2006. KVH, dagis, älgar och skratt!

Jag sitter i baksätet bredvid Alfons, Catarina har gått in på dagis för att hämta Alma, jag sitter och följer en liten kille mer än ett år yngre än Alfons, han klättrar upp för en lekställning på utsidan, hänger sig i sina armar och häver sig upp, klänger runt på utsidan av staketet och plötsligt släpper taget och hoppar ner i sandlådan och springer därifrån. Jag upplever en stor sorg och känner en så stor orättvisa. Alfons kan inte göra så, han har inte hunnit lära sig det; har legat på sjukhus istället. Jag känner inuti mig den känslan han ofta måste ha, att han är annorlunda, att han inte är som de andra barnen. Det är för djävligt.


 

Många säger till oss att det är så orättvist att Alfons har cancer, ja och på ett sätt är det såklart det, men det är inget som jag känner eller tänker så mycket på, det hade ju inte varit mindre orättvist om det varit Alma eller grannens barn. Det bara råkade bli Alfons som fick cancer, men den dagen utanför dagis fick jag en sådan klump i magen. Jag är så fokuserad på hans behandlingar, på att allt ska gå bra, att han faktiskt kan bli frisk från själva cancern, att jag missar allt han missar under tiden. Varje dag med mig på sjukhuset, varje dag hemma med oss är en dag till utan kompisar, utan dagis, utan det som alla andra barn har varje dag. Visst vi försöker göra varje dag så bra det bara går, men vi är inte speciellt uthålliga, vi har en tung trötthet över oss hela tiden, labilt humör, svårt att få saker gjorda. Vi lever med en stress och press konstant över oss och det är tungt att hålla Alfons igång och uppe, framför allt när han själv är så uppgiven och knäckt över sin sjukdom. Och han förstår verkligen allt, han vet vad detta handlar om. Han är fyra år och säger ”Cancern växer i mitt huvud, det känner jag, den dödar mig mamma”.


 

Därför känns det som en enorm seger att han var på dagis en stund med Catarina i fredags och imorgon (måndag) ska han gå igen. Hans ögon strålade på samlingen och vi kände bara en sådan enorm glädje.

 

  


Förra veckan: Efter mycket om och men så fick vi KVH, dvs. vård i hemmet. Det innebär att man slipper ligga på sjukhus, vilket är fantastiskt bra. Istället kommer sjuksköterskor hem till oss och ger Alfons mediciner intravenöst i porten och tar blodprover. Sedan i onsdags har Alfons fått antibiotika intravenöst varje dag hemma, klockan 05.00, 11.00, 17.00 och 23.00. Det blir bara en bråkdel av bråk och skrik här hemma mot hur det är när vi är på sjukhuset. Plus att en sådan sak som att fixa mat, är hundra gånger enklare hemma. Är Alfons sugen på något speciellt så har vi det oftast hemma, annars så kör man bara och köper det. När man ligger själv med honom på sjukhuset, så måste någon ställa upp och köra och handla åt oss. Så nu har Alfons gått upp till 18,1 kg (samma vikt som innan återfallet) utan någon sondmat på ca två veckor.


 

I fredags sattes Alfons över på antibiotika i tablett form och det var så skönt. Blodproverna i torsdags visade 25 i trombocyter, i fredags var de nere i 20 och går de under 20 ska han få nya. Så i lördags var det en spänd väntan på provsvaren. Farmor och farfar skulle komma och hälsa på och nålen hade KVH tagit ut i fredags. Vi ville verkligen inte behöva åka in och sätta nålen och vänta på nya trombocyter, dessutom visste vi att trombocyterna skulle börja vända uppåt vilken dag som helst (då de vita redan hade hunnit klättra upp till 13,1). Så det var en ny seger när svaret kom; 23 i trombocyter, och vi kunde stanna hemma och ha trevligt med farmor och farfar.


 

Detta innebär att nästa cellgiftskur inte börjar på måndag som planerat, då trombocyterna först måste ta sig över 100 av egen kraft. Men det är bara skönt då Alfons kan få gå på dagis en gång till (minst) och att vi fick en helt sjukhus fri dag idag (söndag) och åkte till Skånesdjurpark och tittade på alla djuren. Vi såg älgar, sälar, vargar och en massa andra djur. De häftigaste djuren tyckte Alfons var de med horn, och allra fräsigast var kronhjorten (som såg ut som Bambis pappa). Alfons har skrattat mer de senaste dagarna, än han gjort på över en månad, det är en seger om något.

 


Christian


Alfons på fisketur.

Alfons på fisketur.

... men det blev ingen fisk, däremot en massa lycka!

Catarina


Tisdagen den 10 oktober. Om lunginflammation och äpplemos.

Följande två stycken nedanför är skrivet på största allvar med vissa inslag av ironi samt trötthet:

Natten mot söndag var det dags igen: Alfons som var het som en kamin; 39.3. Klockan var 04.10 och systrarna vaknade av Alfons nej-skrik och alla tre sjöng dom samma stämma: Ooooouuuääää!
Våra öron höll på att trilla av! Hjälp!!! Tänk att tre barn kan låta så mycket, och HJÄLP: VI VUXNA HÖRS INTE!!! Hjälp! Dom är fler än oss!!! Åh, nej! Vad har vi gjort?

Tillslut kom Alfons ut i bilen tillsammans med Christian och det bar av in till Kristianstad och CSK. 12 timmar senare hade dom ÄNTLIGEN fått tummarna loss för BESTÄLLNING av lungröntgen. Jamen vi SA att han har lunginflammation, Alfons sa det, för inte tala om hostan, febern och ERFARANHETEN! Och ytterligare ett par timmar senare så var det rutinmässigt konstaterat! Så kunde de koppla på antibiotika intrevenöst och så ligger han där igen: trött och uppgiven. Han orkar inte ens vara sådär arg!

Återigen frågar vi oss: Hur mycket ska han orka?

Idag, tisdag, har sänkan gått ner från gårdagens 370 till 130 och han blir förmodligen översatt på tabletter och kan därför åka hem igen. På måndag, om allt går som det "ska", börjar tredje omgången TVD i Lund.

Nu ska jag vila mig lite... Och plocka in i diskmaskinen!

Catarina


Fredagen den 6 oktober 2006. Nytt blod och nya Trombocyter.

Igår och idag har Alfons varit väldigt trött och hängig, så det var ganska väntat att han behövde extra blod och Trombocyter idag. Igår och i morse åt han så dåligt att vi har fått sätta på sondmaten igen (den har vi inte haft igång på en hel vecka).Vi har varit hemma ända sedan i måndags och i måndags var hans värden på väg neråt snabbt, och nu är han nere på botten:

Hb (röda blodkroppar)  74  (ska vara 100-150)
Leukocyter (totalt antal vita blodkroppar) 0.79 (ska vara 5.0-15.0)
B-Neutrofila, rem 1 (en slags vita blodkroppar) <0.10 (ska vara 1.5-8.0)
Trombocyter (blodkroppar som gör att blodet koagulerar) 22 (ska vara 140-400)

Så nu har han fått en påse Trombocyter och just nu tickar blodet in. Sedan ska vi ta ut nålen ur porten och åka hem. Det gick rent ut sagt pissdåligt att sätta nålen idag, han skrek och slog omkring sig och den positiva trenden att det gick bättre och bättre, bröts abrupt när återfallet kom och han fick så ont i ryggen och huvudet. Vi har nu lyckats halvera kortisondosen (som han fick från början) och ska fortsätta trappa ner under helgen, på måndag ska vi ha halverat den dos han får nu. Det känns skönt, det märks stor skillnad på hans humör och temperament. Han är inte alls lika arg och förbannad hela tiden.

På måndag ska vi ta blodprover på vårdcentralen och sedan ska vi inte till Lund förrän på onsdag (hoppas vi).

Christian

Torsdagen den 5 oktober. Lite nya bilder från knasiga riddarklanen Löv.

Alma-Lee och Vera hemma i soffan 060927

Alma-Lee och Vera hemma i soffan 060927

Våra tre fina barn 060927

Syskonbild den 27/9 hemma från Sätaröd. Alfons ville inte vara med på bild, men hans mamma ville det, därav den sura minen!

Alfons-riddaren lördagen den 30/9

Här är Alfons riddare! Han, Alma och kusinerna Ebba och Hannes lekte och skattade och det var så fantastiskt att se och höra. Lördagen den 30 september.

Alma-Lee är riddare 30 sep.2006

Alma-Lee är riddarbrud! Så fin och skräckinjagande! Lördagen den 30/9.

Hugo träffar lillkusinen Vera för första gången! Lördagen den 30 september.

Hugo träffar lillkusinen Vera för första gången! Lillebror Tobbe (Alfons och Almas favorit som klipper gräset på dagis) håller Vera och min storasyster Malin (en annan av Almas favoriter) brevid. Lördagen den 30 september.

Fina fina Alfons

Fina fina Alfons är glad och hans mamma förevigade tillfället! Söndagen den 1 oktober.

Sorkusinen Rakel och lilla Vera.

Fina storkusinen Rakel och lilla lilla Vera. 1 oktober 2006.

Det var lite nya bilder för denna gången! Håll till godo!

Catarina.


Tisdagen den 3 oktober.

Att säga att vi börjar få rutiner här hemma som trebarnsfamilj, är väl att ta i, men nu kan vi iallafall komma till skott med att skriva lite om hur livet är just nu.

Förra söndagen kändes som ett slag i magen när vi läste om Noels bortgång och det har förföljt oss sen dess. I det svåra, som vi känner som inte ens är nära, blev det svårt att föda ett nytt liv. Men så kom hon ut, den vackra unga damen, och med ett bestämt skrik och hal som en ål lades hon upp på mitt bröst och kärleken var omedelbar! Ett så litet och vackert barn... Och som jag älskar just henne!

Och idag, åtta dagar gammal, fick hon ta sitt första bad. Inte alls så värst poppis. Sen fick jag trösta henne med amning och det var bättre. Nattsömnen är bra! Jag vaknar när jag behöver amma och då får jag väcka Vera. Precis som med Alma-Lee. Det är tacksamt och välbehövligt!

Alma har gått på dagis idag och när jag och Vera tillsammans kom för att hämta henne, sprang hon mot oss och skrek "min bebis, min bebis". Hon kallar  Vera för "han" och "bebisen". Hon glömmer hela tiden bort hennes namn... Men vad gör det? Hon har ju hetat bebisen i mer än 8 månader ju! Annars fungerar det bra mellan systrarna. Alma älskar henne och vill gärna hålla henne hela tiden!

Alfons är stolt och passar Vera helst flera gånger om dan; vi måste lämna rummet för att han ska kunna få rå om henne lite själv ett par minuter! Det är så skönt för honom att inte behöva ha hela uppmärksamheten riktad på sig hela tiden!

Idag har Alfons varit i Lund och fått neurolastaspruta i benet, som ska få upp hans värden som nu är i botten igen. Han får Kåvepenin i förebyggande syfte för att föhoppningsvis hindra blodförgiftning eller nåt annat innan immunförsvaret har blivit normalt igen. Vi fick också veta idag att dom har planerat in 2 stycken TVD-kurer till, alltså namnet på cellgiftsbehandlingen. Och framemot vecka 49 kommer dom att göra alla röntgenundersökningarna och benmärgsprover igen, för att därefter kunna ta ställning till ev. vidare behandling. Vi kommer att få ha kvar honom till jul iallafall trodde doktorn idag med säkerhet. Dit har vi inte ens orkat tänka! Nu kan vi iallafall hoppas!!!

Godnatt alla och tack för att ni finns bakom oss!

Catarina