Jag och min sjukdom.

Jag heter Alfons och är tre år. Min lillasyster Alma är ett år och det fyllde hon den femte juli. Då var vi på Zoo i Köpenhamn och hälsade på alla djuren där. Vi åkte bil över bron och det var jättehögt och spännande. Det var fint väder hela dagen och när vi satte oss i bilen för att åka hem igen så började det att regna och sen regnade det hela vägen hem och hela natten. Vi gick och la oss jättesent den kvällen.

Dagen efter så hade jag så ont i min mage så jag kunde inte ens resa mig. Mamma åkte in med mig till sjukhuset där jag blev inlagd. Doktorn, pappa och mamma  trodde att jag hade förstoppning som vanligt. Det har jag haft sen jag var 8 månader. Dan därpå gjorde dom ultraljud över min mage och då hittade dom vad det var som gjorde så ont; en tumör som mätte 11 gånger 12 centimeter stor och 8 centimeter tjock.  Jag blev lite ledsen och lite glad, för nu vet vi vad som har gjort ont i min mage så länge.

Den 11 juli blev jag inlagd på avdelning 64 i Lund och där är det ganska bra att vara. Jag har tagit hur många blodprover som helst och blivit sövd åtta-nio gånger. En gång så skar dom i min mage för att titta på min tumör och det gjorde jätteont när jag vaknade. Men det ska vi skriva om sen.


Hälsningar från Alfons

Alfons har Neuroblastom IV graden. Det är en nervcancer som är mycket aggressiv. Det är ungefär 10-15 barn i hela Sverige som drabbas av den och mindre än hälften överlever. Det är helt otänkbart som mamma och pappa och lillasyster att han inte skulle överleva, så vi har bestämt oss för att klara det!
Benmärgsproverna som togs den 13/7 visade att det inte hade spridit sig dit, och ej heller till skelettet. Det är jättepositiva beked. Däremot visade en röntgen som heter MIBG-scint att han har en metastas i vänster axel och en i höger höft. De sitter i de s.k. växtzonerna och det innebär att de bara kan försvinna antingen med cellgifter eller strålning.

Alfons har fått ett schema som viasr hans "planerade bahandling". Det är ett mycket svårt schema som sträcker sig till åtminstonde sommaren 2006. De första åtta cytostatika-behandlingarna har gått jättebra. Redan efter den 4:e behandlingen kunde man se att tumören hade minskat med hälften. Nu i mitten av oktober har huvudtumören minskat med 75% vilket var minimumkravet för att kunna operera. Skulle man gjort något innan den minskade så skulle det innebära att Alfons skulle förblöda. Nu kommer han att opereras på torsdag och det är samma dag som min morfar föddes, så om man inte tror på gud så kan man tro på morfar Gunnar. (Som Alfons f.ö. är döpt efter!)

Operationen gick bra. Kirurgerna Torbjörn och Carl-Magnus opererade mig i 7 timmar, de blev så trötta att de var tvungna att dricka massa saft, för att orka. På röntgen såg det ut som tumören låg mot aortan, men den satt fast i aortan (på en liten bit ca 3 cm). Trots det lyckades kirurgerna skrapa bort tumören. Tobjörn  sa att det var lögn att rädda min vänstra njure, så den tog de också ut, plus binjuren som tumören antagligen utgått ifrån. Efter operationen var jag väldigt trött och hade ett stort plåster över hela magen. Men fyra dagar senare var jag på benen och fick åka hem. Denna slags operation kallas radikalkirugi, och innebär att målsättningen är att ta ut allt av tumören och allt som den kan ha hoppat över till, eller in i. Röntgen efter operationen visade att det var väldigt radikala kirurger, för inget av tumören fanns kvar i min mage. Så nu är min sjukdom två stycken metastaser, en i vänster axel och en i höger höft. Båda är små, men sega för de sitter vid skelettet. Dessa ska nästa steg i behandlingen ge sig på. Högdos behandlingen. 

Mamma Catarina

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Alfons!

Nu har jag hittat till din egen sida på datorn! Det ska bli spännande att läsa om dig och allt du gör och vad som händer på sjukhuset.Puss och kram från Jessica

2005-08-29 @ 12:16:20
Postat av: Ditte

Hej alfons sjörövare!
vad roligt att du har en egen sida på internet, så kan du ju berätta en massa saker som alla kan läsa! Snart kommer jag och hälsar på dig i ert hus, så kan leka på ditt nya rum! Vet du vad? Häromdagen såg jag en sjörövarflagga på en flaggstång! Den var jättefin.
Puss och kram från ditte.

2005-09-02 @ 16:22:57
Postat av: Birgitta Lööv

Hej Alfons! Nu har t o m mormor hittat din sida på internet! Jag sitter på jobbet just nu och skriver till dig.
Jag pratade med din mamma idag och hon berättade att du har varit på ditt nya dagis med Alma idag. Jag tänkte att jag skulle komma och hälsa på dig och Alma på dagis en dag när det blivit lite mer höst. Jag tycker att det skulle vara roligt att se ditt nya dagis. Så får du visa mig fotbollsplanen och utleksakerna och var ni hänger era kläder! Vill du det? Minns du att jag kom och hämtade dig på ditt gamla dagis?

Nu måste jag jobba lite. Puss och kram, Alfons. Vi ses snart. Kan du hälsa Alma också från Mormor

2005-09-05 @ 15:45:59
Postat av: Mormor

Hej Alfonsälsklingen.

Så synd att du fick feber i lördags och var tvungen att åka till sjukhuset, just när jag skulle komma och hjälpa till att måla i ert nya hus.

Så nu ligger du där med dropp igen - redan har du fått din sjätte cytostatikabehandling... Din lilla kropp får tåla så mycket. När jag är ensam blir jag ledsen för att du ska behöva vara så sjuk, men när jag träffar dig tänker jag inte på det. Då är du bara ALFONS för mig, och när du är glad blir jag glad. Jag älskar dig och hoppas doktorn kan operera bort tumören du har i magen.

Jag hoppas du får komma hem från sjukhuset till på fredag, så du och jag kan gå och leka i Tivoliparken. Jag har sparat gammalt bröd så vi kan mata ankorna. Vill du det?

Puss och kram och sov så gott, lilla sjörövarprinsen.

2005-09-12 @ 19:06:44
Postat av: Kajsa

Mjau min lilla kattunge!

Jag saknar dig och hoppas jag får se dig pigg och glad snart! Jag måste ju komma och måla i ditt rum, det blir ett sjörövarskepp va? Har fotograferat en solnedgång som var blå, gul och guld med fina guldmoln, tänkte att det skulle passa fint till skeppet, vad tror du?
Många kramar Kajsa

2005-09-20 @ 18:36:08
Postat av: Anette

Oj, hittade sidan nu, sent va? Hoppas du forstar att jag hejjar pa dig, och din familj iallafall, killen!
Jag,min stora son(snart 18} och mina 3 katter!!!!! Kram Anette& co

2005-12-03 @ 23:12:24
Postat av: ebba

En liten kämpe! Trots att du inte klarade dig finns du i allas hjärtan! Vila i frid!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback