Måndagen den 22 mars. Tre år i jorden.

Såhär på kvällen, för tre år sedan, var det klart. Döden, förberedningen inför begravningen och nedsänkningen i jorden. Vi var färdiga med sjukdom och förlust. Vi hade samlat ihop all vår kärlek, all den där sista kraften för att kunna ge Alfons en värdig begravning och ett respektfullt avsked. Jag försöker minnas det som inte finns på foton och film. Erinras kistan som välbekant i kyrkan där jag sjöng "Älska mig för den jag är" en dag i nian, inför sommarlovet 1995. Så minns jag kistan i en marskall kyrka, minns hur kyrkan inte var just det; kall. Minns med en svag känsla hur kyrkan var varm av ljus och människor som kom för att ta avsked av en alldeles för liten Alfons.

Jag minns gången som fick prydas av blommor, minns hur vi satt runt kistan och minns det fina fotot av en leende och cancersjuk Alfons. Jag minns att jag köpte ramen på Åhléns. Den med rosa diamanter på, precis som han tyckte om.

Jag minns den nakna sången som vi sjöng acapella: Pippis avskedssång. Jag minns storheten och sorgen i Mikael Wiehes röst när han sjöng Sång till friheten för Alfons. Att han kom. Jag minns min gamla kantor Marianne, och hur hon på orgeln spelade Greensleeves, den som jag alltid nynnade för Alfons när han var en liten nyfödd bebis. Jag minns vännerna, de gamla och de nya. Jag minns skratten och gråten. Barnrösterna.

Jag minns hur tung kistan var att bära hela vägen upp till backen, till Alfons plats. Jag minns hur vi passerade dagis och min tanke; han kom nästan ända fram. Jag minns hur tjockt repet var, det som sänkte kistan och Alfons ner i graven.

Jag minns hur tomt det blev efteråt. Jag känner det ännu.


Catarina


Måndagen den 8 mars. Om en kvinna.

En dag som denna, ska jag ska fatta mig kort. Alla mina tankar, min kärlek och mina tårar finns nu hos en familj. Hos en man och dotter. Hos en kvinna och moder. Till er, all ro.

http://annajansson73.blogspot.com/

Catarina


Tisdagen den 2 mars. Alfons dag.

image115

Sång till friheten. Alfons sång.


http://www.youtube.com/watch?v=ZpFWrR9XZ6ATisdag morgon. Himlen är hög och solens strålar färger skiftande i horisonten nedanför åsen. Huset andas ro och stillhet, inför den död som vi idag återupplever. Inför Alfons är respekten stor. Att följa honom i det liv som blev hans och tillsammans hjälpa honom in i den död som kom att bli hans befrielse. Trots att han inte ville dö. Att kunna släppa alla om och måsten och finna ro i att vi gjorde det bästa för honom. Alla beslut om vidarebehandlingar. Alla vägar var redan trampade, och hoppet fanns inte längre att finna. Vi visste att livet skulle ta slut.

Idag lever vi vidare. Lite krumt högburna. Lite sorgsna, men rika på livet. För det mesta är det att ta vara på. Att se vad som finns, vad som fanns. Att leva här och nu. Tiden finns inte. Men ändå; 3 år.

Catarina