Tisdagen den 29 augusti. Magnetröntgen och synundersökning

Jag och Alfons körde till Lund igår vid två tiden för att träffa smärtenheten. Men de hade inte tid för oss, det hade däremot läkarna. Det var en mindre konferens på vårt rum när ryktet spreds att vi var där. Det var en tung bilfärd ned till Lund, Alfons sov hela vägen. Inga skrik eller något när jag väckte honom när vi var framme. Skrik blev det dock när nålen skulle sättas i porten, då första nålen vägra fungera fick de sticka en gång till. Men han lugnar sig snabbt.

Alfons sov till åtta på kvällen då han skulle tömma blåsan, väl vaken gick vi ner på lekterapin och lekte en hel timme! Dinosaurierna flyttade in i Barbieslottet, i inomhus-sandlådan var det vägarbete med trilskande djur som skulle till sitt vattenhål och sedan spelade vi hockeyspel, och han skrattade flera gånger när han eller jag gjorde mål! Det känns som han inte skrattat på flera dagar. Han hoppade ner från sängen och gick hela vägen ner till lekterapin och hela vägen upp, sedan blev han väldigt trött. Den stora grejen var att han skulle ha fått sin morfin dos klockan 21.00, men vi var inte tillbaka uppe på avdelningen förrän klockan 21.30 och han klagade inte över något ont. Så vi satte på en landet för längesedan film och när den var slut fick han sitt morfin, klockan 23.10!

Natten var helt lugn. Vi väcktes lite i åtta för att Alfons skulle samla urin, sedan var han vaken en hel timme innan han fick morfinet vid klockan 09.00. Då hade det gått tio timmar sedan förra dosen. Smärtenheten som fortfarande idag inte hunnit titta på honom har dock gett oss besked om att han kan få 2,2 mg var tredje timme. Väldigt skönt att det går på andra hållet, att vi inte behöver ge det så ofta. Han blir drogad och sover länge, länge på 2,2 mg. Det är jobbigt att se honom så borta.

Alfons ville äta frukost var väldigt hungrig. Det fick han inte då det kanske skulle bli en Magnetröntgen i narkos. MR:n hade tid, men narkos visste inte om de hade tid. 09.30 visste vi fortfarande inte om det skulle bli MR, men då fick vi lämna avdelningen för att bege oss ut på den långa färden till ögonklinik A. Alfons på sin fyrhjuliga el-motorcykel och jag på min silvriga sparkcykel. 09.45 var vi framme och en stolt Alfons spann loss ut ur hissen och nästan mejade ner en av de äldre i kön till receptionen. Första undersökningen gick bra sedan började Alfons bli trött (vi lekte med lego och spelade datorspel i väntrummet) och lite arg när de droppade pupillvidgande droppar i ögonen. Medan vi satt där och väntade på att få komma in till doktorn så ringde avdelningen och sa att vi hade 30 minuter på oss innan vi skulle vara tillbaka för att det blev MR vid lunch. Så snabbt in till läkaren och sedan vidare mot avdelningen.

Väl framme så dök Catarina och mormor upp, och Alfons sken upp. Upp i sängen, Dormicum och vidare mot magnetröntgen, väl framme så fattades alla journaler, så jag fick lite löpträning (Alfons journal är nu två helt fulla pärmar, plus en ny som är nästan tom, alltså ganska tungt). Sövningen gick okej. Sedan gick jag och Catarina och åt lunch.

När Alfons kom in på uppvaket hade de satt sonden, men klistrat helt galet, med ett stort plåster över hela näsan. När narkos inte förstod hur de skulle sätta plåstren som var med i påsen från avdelningen, fick de ge några ml sovmjölk till så att Alfons somnade om, och sedan gjorde jag och Catarina det själva istället. Jag har sett många med sond här i Lund, men ingen med ett stort plåster över hela näsan! Sedan vaknade Alfons och blev mäkta förbannad. Väl på rummet och med Simpsons film som Catarina hade med sig så lugnade han ner sig. 

Nu ska vi åka hem med sondmat och morfin och de känns jätte skönt. Det är annorlunda att bli inlagda denna gången, vi kommer åka hem så fort vi inte behöver vara på avdelningen. Vi har bättre koll på allt, det känns mer som att vi varit lediga därifrån fram till igår, och att nu är vi här igen. 

Så här är läget just nu: Vi ska ge Alfons sondmat för att han ska gå upp i vikt och framför allt inte tappa vikt inför vad det nu blir för behandling/behandlingar. Det känns bra och tryggt. Han får morfin (Oxynorm) och Alvedon mot smärtorna i huvudet. I morgon eller på torsdag får vi preliminära svar på magnetröntgen hur det ser ut i huvudet och i ryggen. Dagens syn-undersökning såg väldigt bra ut, inga fel på själva ögonen, vilket tyder på att det är något som trycker inne i huvudet istället. På torsdag åker vi in för injektionen inför fredagens MIBG-röntgen. På MIBG lyser alla tumörer och på de ställena det lyser, kommer man att göra ny MR-röntgen. Vi hoppas att de hittar ett svar på varför han har så ont i huvudet och att det inte lyser på fler ställen i kroppen (tumören i ryggen, och det lilla i huvudet som de sett på CT-röntgen lär ju lysa, men inget mer tack!) Sedan ska kirurgerna besluta sig för vilken av tumörerna (om det finns flera) som det är enklast att ta en biopsi ifrån. Helst vill de ha ut en sockerbits stor bit för att labben ska kunna säga hur genuppsättningen ser ut i detta återfall. Detta för att läkarna vill veta vad de slåss emot, och kunna anpassa cellgifter och annat utifrån detta prov på tumören. Dessutom kan man inte ge barn cellgifter och stråla osv. om man inte verkligen vet att det är cancer man har sett på en röntgen bild. 

Alla värden ser bra ut, utom trombocyterna som minskat från 220 till 83 på bara två dagar. Läkarna har ingen aning om varför. 

Nu har Alfons ätit is och pyttelite fiskgratäng och vi har fått alla prylar som vi ska ta med hem, så nu åker vi. 

I detta overkliga liv vi lever är ni därute så viktiga. Tack för allt ni skriver till oss, både jobbigt och inte jobbigt. Vi är liksom avtrubbade, Alfons skrik är en del av vårt jobb, men det låter säkert vedervärdigt i era öron. Vi kan inte riktigt känna något om det inte är i relation till andra människor. I relation till er.

När ni skriver gråter jag. Annars nästan aldrig. 


Christian


Natt mellan söndag och måndag 27-28/8 2006. Bild på Alfons och Alma-Lee i hängmattan den 16 augusti 2006.

Alfons och Alma-Lee i hängmattan

Denna fantastiska bild tog jag bara 9 dagar innan beskedet om återfall. Fram till i torsdags hjälpte det med 1/2 alvedon var sjätte timme. Nu får han morfin var 5-6 timme, hög dos, tillsammans med panodil. Det tar runt 4 timmar sen kommer smärtorna i huvudet igen. Det är obeskrivligt. Aldrig har cancern gjort honom så illa. Aldrig så ont.

Ikväll kom det något nytt; han kan inte se något med sitt högra öga. Jag bad honom peka på min näsa och han pekade på min kind. När jag bad honom peka på min mun sa han: "mamma jag kan inte se din mun", varpå jag gapade och han träffade vid sidan om. Det ser ut som om han inte riktigt kan fokusera med det ögat... Jag vet inte vart vi är på väg, men detta är det värsta hittills under detta dryga år. Jag blir bara så jävla arg! Inte fan har en sjukdom nån rätt till min son, mitt vackra  barn och hans kropp. Och så är jag så rädd. Så rädd att min kropp skakar ibland...

När han får ont så tar han sig för huvudet med ena handen och lägger ibland , till min tröst, den andra armen runt mi hals och säger: "sjung att jag är den finaste du vet mamma". Och jag sjunger tyst i hans öra. Sammanbitet, men med så mycket kärlek jag bara kan, för att orka igenom alla orden som betyder just vad dom är. Sång till friheten av Björn Afzelius, min barndoms favorit. Och även idag.

Du är den finaste jag vet.
Du är det dyraste i världen.
Du är som stjärnorna
som vindarna
som vågorna
som fåglarna
som blommorna på marken.

Du är min ledstjärna och vän.
Du är min tro, mitt hopp, min kärlek.
Du är mitt blod
och mina lungor
mina ögon
mina skudror
mina händer och mitt hjärta.

Friheten är ditt vackra namn.
Vänskapen är din stolta moder.
Rättvisan är din broder
freden är din syster
kampen är din fader
framtiden ditt ansvar.

Ja, du är den finaste jag vet.

Catarina
Fredagen den 25 augusti. Återfall

Alfons har fått återfall.

Vad ska vi skriva? Alla andra vi känner till har fått återfall varför skulle vi slippa undan? Men vi trodde inte det skulle komma så snart bara.

Vi åkte till Lund imorse för att Alfons har vaknat hela natten och haft ont i huvudet, framförallt i vänster öra och alvedonen har varit ett skämt. Vi tänkte att det kanske, bara kanske, skulle kunna röra sig om öroninflammation, Örat var bra, inte ens lite rött, så nu har dom gjort en CT över huvudet för att se om det rör sig om tumörer där... Overkligt.... Varför redan? Har inte han haft det nog?!?

På CT-buk som man gjorde i förrgår hittade dom en ca 7 cm lång tumörrand som sitter på vänstra sidan av kotpelaren.

Idag har han fått morfin och ändå skriker han emellanåt av smärtan från huvudet. Om en timme vet vi det preliminära svaret från röntgen. Under tiden äter vi lasange och ser på varandra. Alfons sover och Alma-Lee är hos moster Malin.

Angående det väldigt stundande bröllopet: vi gör som vi har tänkt. Det blir bröllop. Ingen jävla cancer i världen ska ta det ifån oss. Så vi har permission under helgen. Tillbaka till avd 64 på måndag.

SNÄLLA SKÄNK PENGAR TILL BARNCANCERFONDEN!!!

VI HAR LAGT TILL EN NY LÄNK:
www.geblod.nu, anmäl er nu och bli blodgivare! Det tar ett tag innan man får ge blod och Alfons kommer snart behöva ert blod (och alla andra branen också.).

Catarina och Christian

Tisdagen den 22 augusti.

Så... Nu har vi tillochmed hunnit avverka maginfluensa nr. 2 och 3 på en vecka. Alfons och Christian blev sjuka natten mellan söndag och måndag och det kändes så absurt att vi inte ens orkade gråta över det. Samtidigt; en vanlig sjuka om än mycket olägligt. Idag känns det bättre för dom, och Alfons är uppe med hjälp av alvedon.

Han har fått ont i sin högra axel nu också, men det verkar trots allt att det gör mindre ont på det hela taget. Eller har han accepterat det onda? Vi kan inte veta, allt visar ju sig inom en snar framtid! Sömnen är iallafall bättre och det är så viktigt att kunna sova bra.

Graviditetsfronten: På lördag har vi gått 36 veckor och lilltjejen ligger startklar. Det är ett himla håll-i-gång och hon är nog en sån typ som mycket gärna vill vara med, och inte vill missa något alls. Det känns så roligt nu; äntligen har vi börjat fatta att hon snart ska komma. Att få se hur hon ser ut och få se henne tillsammans med Alma och Alfons. Och dom längtar! Jag är ju av den sorten att jag älskar att föda barn! Jag längtar väldigt mycket efter att det ska sätta igång, men då menar jag inte att det skulle vara just nu. Det vore ju fint va, med en nyfödd till lördag! :-) Nej, efter bröllopet ska vi vila lite innan det är dags!

Nu är det dags för lunch!

Catarina

Catarina och hicke-flickan i magen bakar bullar. 11 augusti 2006.

Catarina och hicke-flickan i magen bakar bullar. 11 augusti 2006.

En godmorgonbild, i brist på ord för dagen. Förresten åskar det nu, så det är nog bäst att stänga av datorn. Tack för alla era fina kommentarer till oss. Vi läste om och om.

Catarina

Lördagen den 19 augusti. Nattrapport från ett tyst Sätaröd.

Klockan har gått över till ny dag. Söndag klockan 00.50. Han har vaknat fyra gånger, ont och ledsen, sen han la sig och somnade vid åtta-tiden. En gång i timmen. Det blir han ju så trött av. Så vet vi inte om det mest blir en ond cirkel, eller om det verkligen gör så där ont hela tiden. Jag blir så trött av det. Och ibland tar frustrationen nästan överhand och jag vill bara skrika rakt ut. Mitt i natten och långt-borta-tystnaden. Skrika av oro, rädsla och att nu får det vara nog!
Samtidigt som den där andra sidan av mig är lite mer lugn, lite mindre orolig: det är vanligt för barn i hans ålder att dom har nattskräck och drömmer en hel hop med läskiga mardrömmar sisådär en gång i timmen...

Vad är vanligt och inte vanligt? Normalt eller inte. Och hur skulle han vara om han inte varit sjuk?!?

Nu har jag lagt in honom i vår säng och tänt ett ljus brevid honom på bordet. En lugn stämning och jag borde väl sova. Kan inte... Ska gå och titta lite på Alma först. Hon får så lite plats just nu och det känns så förtvivlat.

Jävla skit-cancer!

Catarina


Lördagen den 19 augusti. Samma läge...

Nu sover Alfons. Klockan är 10 lördag förmiddag och han är så trött så trött. Det känns inte alls bra. Han somnade runt åtta i gårkväll och gick upp strax efter sju imorse. Klockan halv nio fick han alvedon och sen somnade han i Christians famn.
Han har ätit antibiotika sen i tisdags och det borde ju börjat verka nu, men den enda förändring vi hittills sett är lugnare nätter, och då med alvedon i kroppen. 
Igår var barnen hos mormor och vi storhandlade i Malmö inför det stundande bröllopet. En timme innan det var dags för ny alvedon fick han jätteont i knäet, bröstet och i armarna. Mamma berättade att han bara skrek, just så som han gör hemma och hon gav honom tabletten något tidigare. Så blev han tröstad och fick titta på film i avledande syfte...

Oron maler bland allt annat. Vi känner ju igen denna tröttheten från förra våren. Ja, och blekheten. Även om inte... Ja, vi får väl vänta och se. Vänta och vänta.

En sak har vi bestämt med varandra: idag har han inget återfall. Så lever vi denna dagen. Imorgon får vänta.

Varje dag är det knappt 100 olika människor som följer oss på bloggen och mer än 250 sidvisningar. Det är viktigt. Någonstans i ryggraden känner vi er. Ni är viktiga. Även om vi inte känner er alla, eller om ni är släkt eller bekanta på långt håll: skriv till oss. Skriv vad ni tänker och känner, det får oss ibland att lättare kunna reda bland tankar och känslor som hör till den normala världen.

Catarina

Önskelista över bröllopspresenter som vi utlovade många för mer än en månad sen...

* En mixer med skål och blandare.
* En degmaskin

* Yatzy-papper

* Gräsklippare

* Två liggsolstolar (helst i trä) Det borde ju vara rea på dom nu... :-)

* Presentkort på: 1. IKEA (För byrå och garderob Hemnes
                              2. Trädgårdsredskap
* Gatstenar till vår blivande jättefina uppfart

* Virke till verandan. Eller nåt till vår blivande veranda som väl blir klar lagom till första snön faller...

Catarina och Christian


Torsdagen den 17 augusti.

I tisdags var Christian och Alfons nere i Lund för att ta nya prover som mäter tumörmarkörer i blodet. de träffade Dr. Ingrid och hon undersökte Alfons som vanligt. Gott resultat: lite röd i båda öronen bara och Spektramox i 10 dagar! Jippi säger vi; då slipper vi en lunginflammation precis till bröllopet. Vad gäller hans ben och rygg så är läget oförändrat och han får alvedon var sjätte timme vilket gör det lite lättare för honom på nätterna. Vår rädsla däremot kommer sköljande över oss just om nätterna, men då gör det gott i kroppen att gå in till barnen och se att de sover gott i sjörövarlampans sken.

Idag var Alfons så blek och trött att vi ringde ner och pratade med Ingrid. De prover som togs i tisdags visar jättefina värden och helt normalt hb. Vad är det då?!? Vad är det som gör honom så trött?

På måndag ska vi till våra terapeuter igen, det har då gått nästan 4 veckor sen sist, och det är så skönt! Mamma tar hand om barnen sålänge.

På Onsdag, den 23/8, ska han till Lund igen och då göra en CT-buk. Det tar väl en vecka innan vi får besked på vad den visar. Torsdagen den 24/8 ska jag åka ner med honom för att göra benmärgsprover i narkos. Känns jobbigt men jag ska stålsätta mig inför den... För att alltid finnas för Alfons, för att det viktigaste är att han får all den plats och det utrymme han behöver.
På fredagen ska vi göra det sista inför bröllopet och på lördag hoppas vi bara på sol, sol, sol och åter sol.

Catarina


Måndagen den 14 augusti. Alfons har ont.

Ja, vi vet inte riktigt vad som väntar oss. Alfons har vaknat om nätterna senaste veckan och haft ont, han har också haltat med högerbenet, och slutat gå emellanåt. Han säger att han har ont i högerbenet, ryggslutet och över näsan. Läkarna i Lund vill tidigarelägga alla undersökningar och redan i morgon ska Alfons in till Lund för att ta nya värden på tumörmarkörer i blodet. Vi ville flytta fram några undersökningar till efter bröllopet, men det är det inte tal om längre. Doktor Ingrid vill helst ta benmärgsbiopsi under denna vecka. 
 

Catarina är magsjuk och har först nu i kväll återvänt till vårt hem från hotell mormor. Hoppas alla vi andra klarar oss för Catarina är väldigt trött.

 

Christian


Tisdagen den 8 augusti. Alfons har tagit sina sista tabletter och protokollet är slut.

Nu har den riktiga semestern börjat. Efter förra veckan på jobb var jag helt slut, IKEA-kataloger och busstidtabeller (till alla) plus all vanlig reklam och post. Det var såklart min första vecka som jag jobbade hundra procent (sedan Alfons blev sjuk).  Men nu är det semester för min del, och Alfons och Alma har börjat på sitt dagis igen, efter sitt fem veckor långa sommarlov. Det känns som om de har saknat det och fröknarna mycket.

I går kväll tog Alfons sina sista tabletter.

Det var inte så speciellt, han var grinig och trött och vill inte ta dem, men duktig som han är så gjorde han som vanligt. Trollade bort dem, en tablett, en klunk mjölk, ut med tungan och visa, inget där! Och så en gång till och sen den tredje och sista tabletten och slut, och innan han svalt färdigt bar det iväg mot något annat än att gå och lägga sig.

Så nu är hans protokoll slut och han tog sig igenom det.
Barn dör av denna behandlingen.
Många fler barn får avbryta protkollet då tumörerna inte försvinner helt eller fortsätter växa trots alla cellgifter.

Men Alfons klarade sig igenom det, och visst det har varit tufft för oss och för Alma, men det är hans kropp som har överlevt, det är Alfons som har tvingats klara sig igenom fruktansvärda fysiska smärtor och mentala övergrepp, gång på gång.
Och han har fyllt fyra år och nu är han på dagis och äter lunch och han finns här med oss. Det förstod vi inte riktigt när vi kom in till Lund den 11 juli 2005, att det kunde gått väldigt fort på andra hållet.

Nu betackar vi oss verkligen för några hurra eller grattis eller vad som helst. För nu kommer vår oro, vår ängslan, våra malande mardrömmar vara ännu värre. Om en månad har de sista effekterna av A-vitaminet lämnat Alfons celler, då finns det inget i honom som stoppar cancern, om den finns kvar, vilket ingen kan veta, börjar den växa igen.

Så nu väntar ett liv i väntan på besked och undersökningar, vi vill inte att det ska vara så, det kanske inte blir så, men vi kommer leva med en oro. En oro som inte är i närheten av någon annan oro.

Nu i augusti/september ska Alfons göra en stor undersökning med alla röntgen och prover som finns. Sedan ska de göra om samma undersökning var tredje månad. Och vi får invänta beskeden.

Christian


Olseröds strand slutet av juli 2006

Olseröds strand slutet av juli 2006