Torsdagen den 28 december 2006. Jul i vårt hus.

Dagarna rullar på och det är så skönt att bara kunna vara hemma, göra vad vi vill. Alfons och Alma-Lee är förkylda och det går utmärkt med hosta på nätterna och snor. Alfons värden är normala så han kan klara av det själv. Idag är första dagen utan kortison och det känns skönt, hans utbrott kommer avta, och den extrema aptiten också. Livet kan bli ännu lite normalare. Just nu känns det bäst att bara glömma hur sjuk han är, vad som väntar, och den lyxen unnar jag mig dessa dagar. Snart drar det hela igång igen och då kan man inte. Så vi leker, promenerar, spelar spel, har myskväll, äter, diskar för hand (då diskmaskinen inte överlevde disken från julafton), ser på film, läser böcker, leker med kusiner, klär ut oss och sover lite grann.

 

Julen blev väldigt bra, alla var här hemma hos oss (22 stycken) och kollade på Kalle Anka och åt julmat. Tomten kom och Alfons och Alma var modiga och gick fram och hämtade paket och sken av lycka. Alma fick bla ett dockhus och Alfons en mycket stor Lego lyftkran. Vi var trötta dagen efter, men det var det värt, när man ser på barnen hur mycket de uppskattar det.


 

Alfons blogg har nu funnits sedan augusti förra året och den är väldigt viktig för oss. Vi behöver inte ringa runt till alla jämt, och när man pratar med någon behöver inte hela samtalet handla om Alfons sjukdom och alla turer kring undersökningar och behandlingar. Det kan man ju läsa här. Mer och mer känner vi att bloggen är viktig för den kan ge alla er som följer oss en inblick i hur det är att ha ett barn med cancer. Ni är ganska många som följer oss nu. Varje dag är det mellan 500 och 600 besökare här, totalt 152 332 sidvisningar, 2220 kommentarer.

  

Ju fler i samhället som får veta om barncancer och vad det innebär desto bättre för oss och Alfons och alla andra barn med cancer. Fler människor får veta att barncancerforskning räddar liv, fler skänker pengar. Fler människor blir blodgivare, det finns blod till Alfons. Fler människor ser ett cancersjukt barn, och vet lite mer om hur det barnets liv ser ut, och hur föräldrarna mår, hur vi mår. Alla ni som följer oss som jobbar i vården, eller på försäkringskassan, eller i förskolan/skolan eller var ni nu jobbar kan använda er kunskap om barncancer när den behövs. När ni möter någon familj som är drabbad.


 

Just nu växer det tumörer i barn och ingen vet ännu något om dem. Föräldrarna går till vårdcentralen och familjeläkaren och de hittar inga fel. Föräldrarna kanske känner på sig att det är något som inte står rätt till med deras barn, men det går inte att tänka ”det kanske är cancer”, det tänker man bara inte. En gång när vi var på IKEA kom jag på mig själv med att sitta och titta på alla barn i restaurangen och tänka ”undrar om han har cancer, eller hon” och så tittade jag på föräldrarna och tänkte på hur ovetande man är innan man får beskedet och hur bekymmersfritt livet var innan. Fast det visste man ju inte då.


 

Fortsätt hjälpa oss att kämpa, det finns så mycket ni kan göra:


Det enklaste kan ni göra nu genast hemma framför datorn. Sprid Alfons blogg till så många andra som ni kan.

Ansök om att bli blodgivare. Alla får inte ge blod, men man kan ansöka, så får man veta. Gå in på
www.geblod.nu och anmäl er.
 


Skänk pengar till barncancerfonden. Gå in på www.barncancerfonden.se och klicka på "ge gåva". Det enklaste är att bli en vän för livet, då man via autogiro varje månad skänker en summa, och den behöver inte vara stor, bara den är.

 

Kontakta den barncancerförening som finns i den regionen ni bor i och bli stödmedlemmar. Alla barncancerföreningars adresser och telefon nummer finns på www.barncancerfonden.se klicka på "föreningar". Man kan hjälpa till med aktiviteter på sjukhusen. I Lund kommer det ett gäng människor till avdelningen och lagar en god middag till barnen och föräldrarna, dukar fint osv. Man kan få bössor att sätta ut i affärer eller på sin arbetsplats, man kan få foldrar med inbetalningskort att sprida. Man kan övertyga företaget man jobbar på att stödja barncancerföreningen ekonomiskt, eller alla sina kamrater på jobbet att tex avstå sin julklapp och skänka pengarna till barncancerfonden osv.

 


Alla kan göra något, vissa kanske bara något lite, andra väldigt mycket. Det kvittar oss, bara ni orkar göra mer än ingenting alls.

 

Christian


Lördagen den 23 decemer. Julhälsning.

Tack till er alla för alla stora och små insatser under detta året. Vi är så glada för beskedet igår och det är med lättnad i sinnet som vi nu bara kan få vara tillsammans i 10 dagar utan några prover eller någon behandling.

Vi vill samtidigt genom bloggen skicka en tanke till föräldrarna till Sara, Noel, Linn, Edvin, Nancy, Henrik
och alla andra barn som gått förlorade i kampen mot cancern.

Vill ni ge Alfons och andra cancersjuka barn en fin julgåva, skänk pengar till barncancerforskningen genom att gå in på
www.barncancerfonden.se och klicka er vidare på fliken "Ge gåva".

God Jul till er alla och ett Gott Nytt År!

Catarina Christian Alfons Alma-Lee och Vera

Fredagen den 22 december. Livet efter klockan 13.00. MR-svar.

"Ja, nu är det god jul för fan kompis", sa fina vännen Andreas i luren när jag ringde och berättade!

Tumören i huvudet är oförändrad men man hoppas att så myckat av den som möjligt har dött och att den kommande HAPLON ska ta resten. Det är det enda man kan gå på vad gäller den. Däremot har tumörarna som sitter i vä. axel, vid kotpelaren, i 10:e kotan vid svanken och i båda höfterna minskat betydligt av de 4 TVD-kurerna! FANTASTISKT!!!

Vi är så glada och det var ett antal gånger mätaren kom upp i 120 på väg hem till de tre fina av ren lycka!!!

Nu är vi lediga till den 2/1 då man gör en femte TVD-behandling inför operation i vecka 3-4. Sen kommer HAPLON, och ja jävlar vilken kraft vi fick! Nu kör vi!

Catarina och Christian


Onsdagen den 20 december. Om väntan.

MR:n igår gick bra. Han var sövd i 5½ timme och var sen lika arg som vanligt på uppvaket; skrek: Jag vill ha glaaaassss! Jag vill inte ha syrgas, det smarkar äckligt! Jag vill inte ha nå't sugrör i min hals!

Så fick han sin glass och åt den. Sedan åkte vi hem.

Kl 13.00 på fredag ska jag och Christian åka själva till Lund för att träffa läkarna och få besked på MR-undersökningen. Det finns två alternativ: Antingen har tumören krympt så man kan fortsätta mot haplon, eller också avbryts alla försök och vi åker hem. Snacka om julstress!!!

Catarina

Alma-Lee, Alfons och Vera 061217

Alma-Lee, Alfons och Vera 061217
Fin-fina är dom.

Hela familjen framför egenhuggen gran 061217

Hela familjen framför egenhuggen gran 061217

Minst gran och mest familj.  Men glittrigt och glammigt blev det!

Måndagen den 18 december.

Jag är ensam hemma med Vera. Alfons och Alma-Lee är på dagis idag med Christian. Det var en morgon imorse som jag kan tänka att det var "förr" om söndagen när man skulle åka iväg till kyrkan; vi badade och åt ordentligt, de ville vara finklädda så Alfons har på sig sin Mora-Träsk-tröja och Alma sin fina bruna. Så nästan lite högtidligt åkte dom iväg till dagis.

Jag har svårt att ha med honom nu. Alltid dessa stirrande människor, vuxna människor. "Det är bättre med barn", säger Alfons. "Dom tittar på mig och sen frågar dom varför jag inte har nå´t hår eller varför jag har en slang i näsan." Och ja. Så är det. Jag är så trött på alla dessa stirrande vuxna människor. Jag vill bara gömma undan honom till dess han ser "normal" ur igen, men NEJ, högljutt NEJ! Jag vägrar låta dessa stirrande blickar ta vardagen ifrån oss! Alfons är Alfons både framför och bakom kortisonsvullnade kinder och hårlöst huvud. Han är en så fin Alfons som blir generad vid luciatåget för att han tyckar att lucian är så fin. Också är det skönt med dessa barn-bråk. Lite jobbigt sådär på en alldeles tacksam nivå.

Nu väntar helkropps-MR imorgon. Det kryper i hela kroppen. Men idag ska få vara idag.

Helgen har varit så skön. Goda vänner här. Lussebak och granhuggning. Bild kommer senare.

Catarina

Alfons på bröllopet 26 augusti 2006.

Alfons på bröllopet 26 augusti 2006

Det var en så fantastisk dag, den där lagom somriga sensommardagen den 26 augusti, vår bröllopsdag. Det var med en stor glädje vi samlade alla nära och kära runt oss, och Alfons återfall påminde mig om vad livet verkligen är och vad vi verkligen gör. Vi delar glädje och sorg. Och vi har det hos oss, inte bara den stora bedövande sorgen, utan den stora sanna glädjen över att få leva här och nu i allt det stora och i allt det lilla.

Catarina

Tordagen den 14 december. Ett barn

Ikväll tänder vi ett ljus för en liten flicka på avdelningen som dog imorse. Vi tänker på hennes familj och famnar om dom i tankarna. Så nära döden är. Bara ett par dörrar bort.

Catarina och Christian

Alfons med allra käraste kusinen Ebba december 2006.

Alfons med allra käraste kusinen Ebba december 2006.

"Jag vill bara leka mé Ebba för ja älskar bara henne, mamma", sa Alfons, och ja, då fick dom ju såklart leka med varandra.

Catarina

Alfons med allra käraste kusinen Ebba december 2006.

Alfons med allra käraste kusinen Ebba december 2006.

"Jag vill bara leka mé Ebba för ja älskar bara henne, mamma", sa Alfons, och ja, då fick dom ju såklart leka med varandra.

Catarina

Tisdag den 12 december. En strålande vecka.

Han är så trött så trött det fina lilla barnet. Och så är han så mycket barn, trots att det har varit så intensiva behandlingar i ett och ett halvt år nu. Det är konstigt att en så liten kropp kan klara så mycket. Små kroppar klarar så mycket mer än vad man någonsin kan tro. Jag minns när han var nyfödd, speciellt som första barnet, så var vi så försiktiga, försiktiga med att hålla honom alldeles rätt. Bara se till att allt skulle vara så bra som möjligt för honom, och att han skulle få må så bra som möjligt. Vilket hån det senare skulle visa sig bli. Inte hur vi var mot honom, utan hur livet skulle komma att te sig.

Denna veckan kommer vi att köra fram och tillbaka mellan Sätaröd och Lund. Allt för att få vara hemma så mycket som möjligt. Det blir mer eller mindre som en slags semester: hyfsade värden och med en tillfrisknande lunga, så vi behöver inte gå med oron om en infektion snart igen, och blodprover endast varannan dag. KVH kommer fortfarande hem till oss var sjätte timme för att Alfons ska kunna få sin antibiotika intravenöst. Dom är så bra.
Strålningen igår gick jättebra och vi var nere i Lund hela familjen. Alma och Alfons var emellanåt riktigt glada och det ger så mycket näring åt den stackars trötta själen.

Nu ska jag gå upp och väcka Vera innan jag åker på en rejäl mjölkstockning; vi är ensamma hemma medan Alma, Alfons och Christian är nere i Lund.

Catarina

Torsdagen den 7 december. Lunginflammation, strålning, de vita poliserna kom tillbaka, ögonkontroll, hjärtkontroll, leksaksaffär

Febern var lunginflammation. Febern har nu försvunnit sedan han blev insatt på ett bredspektrum antibiotika (tar död på det mesta). Annars har det varit en händelse rik dag på sjukhuset.

 

Alfons vaknade vid varje medicinering hela natten och skrek på droppen och sköterskorna, vi var kanske vakna en och en halv timme i natt. Dessutom har Alfons hosta, massa snor och nyser.


 

Vi vaknade halv åtta, 30 minuter innan strålningen. Ingen skratt medicin, ingen säng, på med alla sjörövarkläder, upp i vagnen och bort till strålenheten. Där möter den sämsta narkosläkaren upp (dåliga erfarenheter av den förvirrade gubben), ännu större beslutsamhet att vi ska klara det som vi bestämde kvällen innan. Ingen narkos på strålningen. Mest för att Alfons inte vill, han vill inte ha plastsmaken i halsen efter intuberingen, äcklig smak i munnen efter syrgasen, dessutom är det alltid jobbigt när han vaknar upp ur narkosen, förbannad och hungrig runt halv tio snåret.


 

Han klarade det också killen! Jag gick in och la mig på britsen och Alfons satt ute i kontrollrummet och tittade på mig på bildskärmen, och pratade med mig i mikrofonen, sedan gick vi in. Han var så klart nervös och rädd, men så spände de fast hans huvud i masken och alla lämnade rummet och jag läste Lornaga, Masarin och Dartanjang i mikrofonen för honom. Hela strålningen tog tre minuter och jag han läsa två sidor i boken, och han låg alldeles stilla hela tiden. När det var färdigt och jag kom in så började han gråta, men det kändes mer som att han gjorde det för att det var en så stor anspänning att ligga där inne helt själv. Tio över åtta gick vi tillbaka till avdelningen och åt frukost.


 

När vi kom tillbaka till avdelningen så hämtade jag Alfons värden som togs 04.00 i morse. De vita blodkropparna var tillbaka! 0,62 i Neutrofila och 1,3 i Leukocyter. HB hade stigit av sig själv från 84 till 93, Trombocyter på otroliga 110.


 

Han var trött efter natten och somnade i sängen efter frukost. Vid tio fick jag väcka honom för att vi skulle på ögonundersökning. Han somnande om i väntrummet, in till doktorn, somnande, väckt för att titta på tavlan med bokstäver somnande, väckt för pupill vidgande droppar i ögonen, somnade igen, väckt för ny kontroll hos doktorn. Resultatet var positivt, fortfarande full syn på båda ögonen, ingen ny försämring av hur högerögat rör sig och kan öppna sig. Synnerven i högerögat tydligt mindre svullen, ett tecken på att trycket mot den minskar. Det är lite positiva besked, men ingen kan veta om det är kortisonet eller strålningen som har gett denna effekt. Nu minskar läkarna kortisonet något för han har haft en väldigt hög dos (många bieffekter).


 

Till lunch ville Alfons ha vårrullar, men han kunde inte invänta Felicia som sprang och handlade till oss (tack så mycket!), så istället åt han sjukhusmaten!?! Det har inte hänt sedan, ja jag minns inte ens, förra året känns det som, det var kyckling med brun sås. Efter två kycklingklubbor fick han ändå i sig en vårrulle också.


 

Sedan sprang vi till Klinfys, och satte elektroder på Alfons bröst. Han var skit arg hela tiden, och sköterskan fick det inte att fungera, bytte sladdar, tog av elektroder och satte nya osv. Tillslut efter 35 minuter fungerade det och vi kunde gå därifrån med en liten väska som ska spela in Alfons hjärta under 24 timmar. Detta gör man för att narkos har sett att hans hjärta slår extraslag lite för ofta för att det ska vara normalt, plus att han har haft en puls på bara 50 vid ett tillfälle (han sa själv att hans hjärta slog långsamt och att det gjorde ont). En del cellgifter kan påverka hjärtat och nu vill läkarna kolla upp det hela för att se att det fungerar som det ska.


 

Nästa anhalt var leksaksaffären nere i Lund, där Alfons fick välja något eftersom han klarade av att strålas utan sövning. Det blev en lastbil med en ”racerbåt” på släpet. Sedan tillbaka till sjukhuset och konsert i ljusgården, en acapella grupp som sjöng julsånger. Alfons kommentar när det var slut: - jag tycker vi ska köpa den skivan för dom var så bra, så kan vi lyssna på dom hemma när det är jul.


 

Fiskgratäng, lek med riddarborgen, film och saga, vid tio somnade han.


 

Igår (onsdag) i korthet: cykla till lekterapin, bakade pepparkakor, fäktades, gjorde ett svärd till mamma i snickarboden, ritade med en fröken, cyklade ända till pressbyrån, köpte Kalle Anka pocket och ”lördagsgodis”, cyklade halva vägen tillbaka, blev väldigt trött, däckade klockan tre i sin säng, vaknade vid klockan sex på kvällen, somnade inte förrän klockan elva.


 

Christian


Onsdagen den 6 december. EFTERLYSNING!!! Nu upphävd!

Kan någon göra dagens goda gärning i form av 2 portioner älgmakaroner med köttfärssås från IKEA?

Han är så sugen...

Catarina


Efterlysningen är nu upphävd och vi tackar ödmjukt! Tack Elisabet! /Catarina


Onsdagen den 6 december.

Strålningen kom igång i måndags och Alfons var sövd från 10.30 till strax innan 15.00. Att det var så länge berodde på att man skulle göra en biopsi av tumören i skallen och det lyckades man att göra. Öronläkaren gick in via höger näsborre och allra längst bak och kunde där plocka ut flera småbitar. Nu är det återigen dödläge (vilket ord i denna situationen...) med väntan och åter väntan. Alfons kommer att bli strålad och sövd klockan 08.00 varje dag med undantag av helgen, då är man nämligen inte sjuk, i 10 dagar. Hur lång tid det tar innan vi vet någonting, vet man inte. Detta är liksom sista chansen.

Så har han fått feber igen, och det är bara att hoppas att det snart går över igen, han pendlar väldigt. 

Idag ska jag och Vera åka hem till huset och Alma-Lee. Skriver mer då, nu hinner jag inte mer.

Tack alla för alla ord och presenter till Alfons. Adressen hit är:

Alfons Löv
BUS, avd. 64
221 85 Lund

Catarina

Lördag den 2 december. En dag

En dag på väg ner till Lund (i onsdags tror jag), jag kör och Alfons sitter som vanligt bredvid därframme. Han är på ovanligt glatt humör och vi lyssnar på Mora Träsk, han sjunger med och gör rörelserna (han är så tonsäker, sjunger aldrig en ton fel), det blir tyst efter en låt, de första tonerna på nästa låt kommer, Alfons ropar ut, ögonen skiner av lycka: - Höj, denna är bäst, det är denna jag menar är bäst pappa! Do, do , do, do kaviar, tusen tuber kaviar…(brand new Cadillac).   


Idag efter, leksaks affären, Alfons och Alma bredvid varandra i en lila gungande jeep, små leende båda två. Vi går ut, där är tomtar, Alma vill inte gå fram, men Alfons vågar: - Jag träffade tomten förra julen och jag blev inte rädd, han går fram och håller handen över sina ögon och säger att han vill ha godis, och en till sin lillasyster. Alma äter glatt hela sin skumtomte, Alfons vill så klart inte ha sin. Sedan spyr Alma kaskader i bilen på väg hem, av skumtomten eller den skumma tomten?


 

Alma och Alfons håller varandras händer och ser på tomtemaskinen ihop, Alma har feber och Alfons har en ny tumör i sitt huvud, som han säger.


 

Nä, det gör han inte alls, han tröstar mamma! Kajsa eller mormor säger att jag pratar med Catarina.


 

Alfons och Alma är med mig själva på sjukhuset för första gången, på vägen ner är det bara bus och skratt, sedan ska de kolla på film liggandes i var sin säng (Alfons till Alma: -Det är riktiga sånna som inte finns! om människor utklädda till Disney figurer på TV:n). Alfons port funkar inte så de måste spruta in ett ämne som ska lösa upp ev. proppar och sedan vänta i en timme. Först somnar Alma och sedan Alfons, de ligger båda på höger sida med armarna under kinden, de är så lika och så vackra. De är ju oskiljbara och de har inte fått vara ihop som de skulle, hela tiden separationer. Jag blir så jävla ledsen, tänk om de fått vara ihop som andra syskon.


 

Så har denna dagen gått förbi, mycket gråt och sorg, men också insikt om att vi fortsätter framåt tillsammans imorgon också. Alfons grubblar och funderar och är väldigt ledsen emellanåt, han vet vad som händer, han känner det och han vet och kan väldigt mycket om sin sjukdom. Han är arg igen av kortisonet men kontrollerar det så mycket han orkar. Tack för all hjälp idag och igår vänner och släkt.


 

Medan vi faller måste vi ta tag i något igen, hiva oss upp för den sista striden är här nu, nu är stunden kommen att vara modiga, och möta det som sker, vad som än sker. Men man känner sig mest som en sparkad, feg liten råtta, de stunder som döden glimtar förbi och stirrar en i synen.


 

Christian


Fredagen den 1 december. MR-svar. Förtvivlan...

Tumören i skallbenet har vuxit mycket, ner mot bihålan bakom näsan. Cellgifterna sätts nu ut och det enda som finns kvar som hopp, förutom Alfons ilska gentemot denna jävla cancern, är strålning. Vi åker hem ikväll och ska vara tillbaka här klockan 08.00 på måndag morgon. Då påbörjas strålningen. Ingen tid att förlora. Synen kommer förmodligen att gå helt förlorad (om inte av tumören så av strålningen), men han har mött sina systrars leenden många gånger och hans minne hjälper vi honom med.

Vi vet inget om morgondagen, lever just nu och vill ha det just så. Idag är allt för oss. Skriver mer en annan dag!

Vi går in i detta med Alfons egna ord, när vi berättade att de kommer stråla tumören, men att det inte är säkert att de kan ta bort den: - Det kan dom visst!


Catarina och Christian.

Nyopererad och världens finaste.

Världens finaste.