Onsdagen den 29 oktober. Om lillebror.

Du ringer igen. Ett nytt anfall, du är förvirrad. Du undrar vilken dag det är, om du redan har pratat med mig idag. Jag berättar för dig om dagens namn, vilka mina barn är och vad de gör just nu. Jag berättar om saker som du borde ha i huvudet, om stunder som betyder och som vore självklara för dig att minnas. Jag vet ju hur mycket Alfons betydde för dig och du för honom de av hans sista dagar, och då vore det självklart för dig att minnas. Men ditt minne sviker, dag för dag. Ibland undrar du vilken årstid det är, och ofta har du hallucinationer om likgrå barnögon. Det som för oss har kommit att bli en sanning.
Du allra finaste lillebror. Vilket helvete du ska behöva genomgå. Du som bara är så fin. Just nu ligger din hjärna blottad inför de läkare som ska kunna rädda dig från epelepsin. Måtte de kunna göra det utan att det ska kosta dig minnet, synen, förlamning eller personlighetsförändring. Vi vill ha dig tillbaka, utan minnesluckor och anfall. Du finns i mitt hjärta idag och jag hoppas att Alfons håller sina barnahand på ditt huvud idag.

Jag älskar dig, Tobbe.

Catarina


Onsdagen den 15 oktober. Om ord och barn.

Den senaste tiden har jag skrivit en hel del dikter. Jag tänker dikter, drömmer dikter och talar till barnen i rim. Inte för att mina dikter innehåller speciellt mycket rim, men med en fyraåring som tycker om att rimma så kan jag gott instämma i hennes melodi. Det var inte tänkt att det skulle bli en diktsamling, men jag tror visst att jag får ihop två böcker. Min stora, viktigaste bok om Alfons ligger lite i göm just nu; det är ganska tunga minnen som gör det svårt att skriva. Det går när det går, pauserna däremellan tar jag som välförtjänt vila.


Alma-Lee, Vera och Lykke. Torsdagen den 16 oktober 2008. Mina kärleksbarn.

Lykke är ett fantastiskt lättälskat barn. Hon har en dygnsrytm som är rena drömmen, med en nattsömn utan vakenperioder eller amning som varar från 22-tiden till 6.30 ungefär. Varje natt! Dessutom vaknar hon med ett bedårande leende. Hon älskar livet och sina systrar. Hon har upptäckt sina händer, suger gärna länge på dem när jag är upptagen med annat än henne. Hon är en stor, stor gåva. Alfons skulle ha älskat henne.

Vera är en typisk tvååring, med alla olika sidor det innebär. Ena stunden är hon en bedårande liten ja-sägare som ropar "ja! jättelolit"  till att plötsligt bli förbytt till en liten djävul som bara skriker "nej, jag vill inte" i en timme. Det värsta är att hon vaknar varje natt och skriker, när alla andra vill sova! Varför vaknar en tvååring när en liten bebis kan sova så gott?
Annars tycker hon att det är jättelolit när vi ska baka bröd, som vi gör varannan dag här på landet. Det är också jättelolit att gå ut i trädgården för att plocka in äpplen eller sparka fotboll. Hon är gärna med och pysslar, målar, river storasysters torn eller drar katterna i svansen. Hon tycker att det är mysigt att ligga och gosa i soffan eller bygga en koja av alla täcken, filtar och kuddar som finns runt om i huset. Hennes ordförråd är stort och det är fint att höra hennes meningsbyggnader som bara hon är mästare att konstruera.

Alma är en upptäckare av stora mått. Hennes favoritsysselsättning just nu är allt som har med skrift och bokstäver att göra. Varje morgon, och jag menar varje morgon, börjar hon vid ett bord med papper och penna. Så hör man henne ropa:  "Hur skriver man bord? Hur skriver man skola? Hur ser K ut?" Hon ritar mycket och allt innehåller mängder med detaljer. Hon går gärna in på djupet i diskussioner och kan tyvärr redan golva mig med olika frågor.
Almas minnen av Alfons är starka. Hon kan komma med olika påståenden och frågor om cancern där jag måste tänka efter innan jag svarar. Hon saknar honom. På senaste tiden säger hon kort jag vill bara att han ska komma hem.
Vad vore väl finare att kunna ge sitt barn om inte en saknad storebror?

Jag och Christian lever dag för dag. Det är svårt att se månaderna vandra vidare utan Alfons, allt längre bort från den tid då han fanns hos oss. Jag skulle så gärna ha honom här. Det är så att jag knappt kan minnas honom; hur han kändes, hur han lät, hur han pratade. Hur han andades. Jag känner i kroppen att jag fattas. Jag fattas honom.

Catarina


Fina farmor och Lykke, september 2008.


Fina morfar med Lykke i famnen, september 2008.


Alma är fotograf. Hos Alfons i slutet av september 2008. Han har fått en liten vakträv.


Söndagen den 12 oktober. Tanken.

Tanken bränner, aldrig
veta vidare:
känna
dofta
se.

Tanken faller, aldrig
se ny dag:
känna.
Dofta.
Se.

Tanken vill, omöjligheten:
känna hand
dofta lockar i hår
se smultronröda läppar le.

Tanken vill liv.

Catarina

Söndagen den 5 oktober. Höstkinder.

*

Hittar minnen från längesen, väljer
att kalla det igår, minns
Liten bland höstens färger, med
den första bitande kylan, i
rödrosiga kinder.

Minns värmen inomhus, minns
plötsligt Alfons.
Minns honom från
tiden som log.

*

Catarina

Torsdagen den 2 oktober. För liten.

Död.

Liten oregelbunden kropp, ligger
utan hjärtslag, naken
i famn.

Fråntagen livet, lämnade
Liten avtryck, i 
allt annat än sand.

Förgiftad, förstenad, föråldrad, för liten.

Tunn ligger nu Liten, med
jord utanför, i
kall kista, utan
vidare av det som borde.

Kvar falnar minnet, tystnar
ekot av hest skratt, göms
förtvivlan, i
en ny dag.

Kvar står jag levande.
Kvar står jag död.

Död.

Catarina

Onsdagen den 1 oktober. Om kalas och sittplatser.

Vera blev förvånad när vi väckte henne med sång. Vi fick sjunga Vi gratulerar två gånger innan hon ville vakna. Hon fick en bra födelsedag på dagis, och sen med oss här hemma. Vi bakade en tårta och hade myskväll.


Vera får en brandbil. Hon blev jätteglad.


Alma bär själv sina paket till Vera. Stora fina flickan.


Lykke älskar att föra långa samtal med sin pappa. På bilden 2 månader.


Jag och lillebror Tobbe tar en paus efter kalaset i söndags, 28/9.
Och ja, bilden är arrangerad.
Sittplatsen längst ner i trädgården är Christians verk (läs värk).

Catarina